Even voorstellen ...


(foto AD/Haagsche Courant)

Mijn naam is Daan de Ligt, ik ben geboren op 11 maart 1953 te Den Haag, de stad waar ik ook nu nog altijd woon. Mijn geboortehuis was een hofjeswoning in de Korte Nieuwenhavenstraat, een hofjeswoning die in de jaren tachtig van de vorige eeuw moest wijken voor de bouw van het roemruchte flatgebouw 'de Zwarte Madonna'. Binnenkort moet deze zwarte maagd op haar beurt weer het veld  ruimen voor de torenhoge aspiraties van een Haagse wethouder. Ik ben opgegroeid in de wijk Spoorwijk, heb ooit de fout gemaakt naar Zoetermeer te emigreren, maar woon sinds 1980 weer in het typisch Haagse Morgenstond.

Als ik een leeg blad papier zie, dan pak ik een pen een begin te schrijven. Het personeelsblad, het krantje en de website van mijn voetbalvereniging enz. enz. enz. vul ik met mijn pennenvruchten.  Dat schrijven heb ik altijd al gedaan, maar pas de laatste jaren schrijf ik gedichten. Hoewel ... vroeger schreef ik ook wel eens iets poŽtisch, maar dat was dan meestal op een los papiertje en die papiertjes verdwenen automatisch in de prullenbak.

Pas sinds een paar jaar heb ik het internet ontdekt en dat internet bleek de redding voor mijn schrijfsels. Ik stuurde een aantal van die schrijfsels naar websites alwaar andere beoefenaars van de edele dichtkunst met een kritisch oog je producten kunnen bekijken. Tot mijn niet geringe verbazing kreeg ik zowaar nog positieve reacties ook. Direct na het plaatsen van mijn gedicht 'Archipelbuurt' op de helaas verdwenen website 'het Plantsoen', vroeg een Belgische uitgever mij het gedicht in een bundel te mogen opnemen (de bundel Netwerk). Daarna zijn er ook nog gedichten van mij opgenomen in andere bundels en heb ik ter gelegenheid van mijn vijftigste verjaardag in eigen beheer de bundel 'Vijftig' uitgegeven, een cadeautje voor familie, vrienden en bekenden. Die bundel 'Vijftig' kwam via via  in handen van de redactie van de Haagsche Courant en sindsdien verschijnt er eens in de week een stadsgedicht van mij in die krant. Het zijn er nu al meer dan 200 geweest. De Haagsche Courant (nu overigens AD/Haagsche Courant genaamd) heeft een oplage van 105.000 exemplaren (volgens de redactie wordt die krant dan door zo'n 200.000 mensen gelezen), tja ... zo'n oplage, daar kun je als plezierdichter eigenlijk alleen maar van dromen. In 2005 verscheen mijn tweede bundel 'Ligtvoetig', in 2006 de bundel 'Den Haag in gedichten en stadsgezichten' en in 2007 de bundel 'Vlammende gedichten'. Verder was ik prijswinnaar bij een poŽziewedstrijd van de Haschiba (Haagse Schilderswijk Bazar) in 2002 en een gedichtenwedstrijd van het TV-programma Studio Spaan. Ik publiceer  op meerdere gedichtensites ( Gedichten.nl, Meander enz.).

Het schrijven van gedichten is voor mij vooral een hobby waaraan ik veel plezier beleef. Het plezier in schrijven, het spelen met taal en het scheppen van een bepaalde sfeer staan bij mij dus voorop, het streven naar het vervaardigen van literaire meesterwerkjes heeft bij mij een lagere prioriteit. Ik hoop dat u veel plezier zult beleven aan het bezoeken van deze website.

Daan de Ligt

terug naar de thuispagina